LXP, TMS eller LMS? Välj rätt lärplattform från början
Vad betyder LXP, TMS och LMS egentligen? Här benar vi ut begreppen och hjälper dig framåt mot det viktiga valet av rätt lärplattform för just din organisation.
LMS - historiskt sett ett learning "management" system
LMS står för Learning Management System och sitter kanske inte i ryggraden hos alla. Jobbar du däremot inom HR och L&D är begreppet säkert välbekant. LMS-plattformar har nämligen funnits ända sedan 1980-talet. Då var LMS:et en lärplattform som primärt användes av HR. Då för att distribuera kurser, producerade i ett externt författarverktyg, därefter paketerade med hjälp av den så kallade SCORM-standarden. LMS:et användes även för att checka av att medarbetarna hade genomgått de kurser som rollen eller organisationen krävde.
"Tyvärr lever fortfarande väldigt många LMS på marknaden inte upp till dagens förväntningar."
På grund av LMS:ens långa historia är inte användarvänligheten alltid det första folk kommer att tänka på. Många vill nog helst glömma upplevelsen av de äldre LMS:en för gott. Tyvärr lever fortfarande många LMS inte upp till dagens förväntningar. De är inte utvecklade för att uppfylla kraven på användarupplevelse och flexibilitet. Av den anledningen har många leverantörer på senare tid försökt tvätta bort ordet LMS. Då genom att hitta på nya bokstavskombinationer som mest krånglar till det.
Vidare läsning: Din ultimata guide för LMS
LXP - uppgången och fallet
LXP står för Learning Experience Platform och den började dyka upp runt 2015. Initialt skilde sig LXP-plattformarna rent infrastruktur-mässigt från LMS:en. Det huvudsakliga fokuset låg på att erbjuda ett stort utbud av färdiga kurser från tredjepartsleverantörer (dvs. inte internt producerat innehåll av organisationen, för organisationen).
Admin - och automationsfunktioner bantades ner och det grafiska användarinterfacet fick ett ansiktslyft. Jämförelsen "Netflix för utbildningar" började bubbla på marknaden. Möjlighet till personligt anpassat lärande och egna utbildningsinitiativ utlovades.
"Jämförelsen 'Netflix för utbildningar' började bubbla på marknaden. Tanken var god. Men bristen på funktioner för admin av learners blev snabbt påtaglig."
Tanken var god. Men bristen på funktioner för admin av learners blev snabbt påtaglig. Detta ledde till att flera LXP-leverantörer återigen lade till admin- och automationsfunktioner. Resultatet? Jo, ett LMS. Med möjligheten att komma åt färdigt innehåll (vilket ju redan erbjuds av moderna LMS-leverantörer).
Så, den stora frågan blir då: är det egentligen någon väsentlig skillnad mellan ett LMS eller en LXP? Nej, i många fall är det inte det. I synnerhet inte i de fall då LMS:et är användarvänligt, har ett modernt användar-interface, och erbjuder färdiga utbildningar.
TMS - bra för hantering av talanger, sämre för lärande och utveckling
TMS står för Talent Management System. Precis som namnet antyder är det ett verktyg för HR-avdelningen att hantera organisationens talanger. Ett TMS fungerar som stöd vid rekryteringar och under onboarding-processen. Det kan även användas för uppföljning av medarbetarnas utveckling i den interna karriärresan. Provisionsbaserade löner och andra typer av kompensationer hanteras i TMS:et. Systemet kan också fungera som ett coaching-verktyg där både medarbetare och ansvarig chef kan följa upp på definierade prestationsmål.
"Är TMS:et verkligen en ersättare till ett modernt LMS (eller en LXP)? I de flesta fall är svaret nej."
TMS:et är alltså ett utomordentligt komplement. Men är det verkligen en ersättare till ett modernt LMS (eller en LXP)? I de flesta fall är svaret nej. TMS:ens lärmoduler är oftast långt ifrån tillräckliga - vilket så klart inte är så konstigt. TMS:ens primära funktion är ju trots allt inte lärande.
Därför ska du välja ett modernt LMS
Först och främst: fokusera mindre på leverantörens terminologi. Fundera istället på om lösningen kommer kunna hjälpa din organisation att lösa era utmaningar och säkra konkurrenskraft. Både idag och imorgon.
"Fundera på om lösningen kommer kunna hjälpa din organisation att lösa era utmaningar och säkra konkurrenskraft. Både idag och imorgon."
Det finns idag (precis som förr) ett stort behov av att säkerställa att medarbetarna har genomgått compliance-kurser och andra obligatoriska utbildningar. Det finns också ett stort behov av att kunna automatisera, effektivisera och uppdatera lärresurser. Men framförallt för att löpande kunna skapa engagerande utbildningsmaterial. Moderna LMS täcker samtliga samtliga av dessa krav.
Funderar du på att skaffa en lärplattform för onboarding? Då kan det också vara värt att överväga ett modernt LMS. Visst är en renodlad onboarding-plattform bra för just onboarding. Men om din organisations utbildningar kommer öka och utvecklas över tid så kan det vara smart att investera i något som ni kan växa med.
"Lärande organisationer delegerar ut framtagningen av utbildningsmaterial till sina ämnesexperter."
Lärande organisationer delegerar ut framtagningen av utbildningsmaterial till sina ämnesexperter. Både för utbildning av medarbetare, kunder och partners. Därför är ett modernt LMS användbart även för Customer Success Managers. Att involvera organisationen i utbildning är något du kan göra i ett modernt LMS - som exempelvis Learnster.
På Learnster började vi utveckla vårt LMS 2018. Nya funktioner släpps löpande och vårt huvudsakliga fokus är, och har alltid varit, användarvänligheten. Learnster erbjuder dessutom färdiga kurser från utbildningsleverantörer. Med andra ord: ett morgondagens LMS för lärande organisationer!
Läs mer: Morgondagens LMS för lärande organisationer